Breaking News
Η καταγωγή των ζυμαρικών - Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38
Κίνα: internet με όρους και λογοκρισία! - Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:42
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012 02:18

Αποτελέσματα Δημοσκόπησης του Infospoudes «Πώς πρέπει να καταγραφεί από την Ιστορία ο Μέγας Αλέξανδρος;»

Γράφτηκε από τον 

Ακόμη μια δημοσκόπηση του Infospoudes έλαβε τέλος με τη συμμετοχή του κόσμου να είναι τεράστια και εντυπωσιακή. Αφορούσε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας - αν όχι τη σημαντικότερη- για της οποίας τη φυσιογνωμία δίνονται τα τελευταία χρόνια διάφορες ερμηνείες.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Στο ερώτημα «Πώς πρέπει να καταγραφεί από την Ιστορία ο Μέγας Αλέξανδρος; Ως…»,  σε σύνολο 1008 ψήφων πρώτη βγήκε η επιλογή «Εκπολιτιστής βάρβαρων λαών» με ποσοστό 47,3% (477 ψήφους), ακολουθεί με ελάχιστη διαφορά  το «Στρατηλάτης που διψούσε για κατακτήσεις εδαφών και πλούτη» με 46,1% (465 ψ.) και τρίτη η επιλογή «Σφαγέας» με 6,5% (66 ψ.). Εξαιρετικά διχασμένο το κοινό αφού οι διαφορά μεταξύ των δυο πρώτων επιλογών κυμαίνεται στους 12 ψήφους. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΌΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ !!!

Οι τρεις δημοφιλέστερες ερμηνείες που δίνονται για τον Μέγα Αλέξανδρο από την κοινή γνώμη είναι οι παραπάνω. Ειδικότερα η περίπτωση του «Σφαγέα» έφτασε και σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο όταν ο κ. Νίμιτς ( ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Μακεδονικό Ζήτημα) δήλωσε το 2007 ότι «Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν σίγουρα μεγάλος κατακτητής, όμως έσφαξε χιλιάδες ανθρώπους και κατέστρεψε πολλές πόλεις».

Το όλο θέμα είναι υποκειμενικό. Πέρα από το τι μας δίδαξε η ιστορία στο σχολείο, ο καθένας μπορεί να διαμορφώνει τη δική γνώμη του για «τα έργα και ημέραι» του Μεγάλου Αλεξάνδρου και να έχει τη δική του άποψη για το πώς θα έπρεπε να γραφτεί στα κιτάπια της ιστορίας. Και πολύ καλά πράττει. Καλύτερο όμως θα ήταν όταν ασχολούμαστε με ιστορικά θέματα να λαμβάνουμε πάντα υπόψιν τη θέση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, η οποία είναι απόρροια ακαδημαϊκής έρευνας, και υπεράνω όλων των απόψεων. 

Η παγκόσμια ιστορική κοινότητα αποδέχεται τον Μέγα Αλέξανδρο ως κάτι πολύ διαφορετικό από ένα στυγνό ιμπεριαλιστή στρατηλάτη ή ένα σφαγέα. Για να τον εντάξει κανείς σε αυτές τις κατηγορίες θα έπρεπε να τον εξισώσει με ιστορικές προσωπικότητες όπως αυτή του Χίτλερ, του Τζένγκις Χαν ή του Ναπολέων  Βοναπάρτη. Για αυτούς τους ηγέτες όπως και για άλλους παρόμοιους, στο πέρασμα τους καταγράφηκαν μόνο εκατόμβες εκατομμυρίων θυμάτων, κατεστραμμένες πόλεις και χωριά και χωρίς μάλιστα να εμφυσήσουν στους κατακτημένους τον πολιτισμού της χώρας τους, ενώ όταν ερχόταν ο καιρός  να αποσυρθούν από τα κατακτημένα εδάφη, το μόνο που άφηναν πίσω ήταν στάχτες και αποκαίδια.

Μπορεί, λοιπόν, να εξισωθεί ο Μέγας Αλέξανδρος με τον Χίτλερ;  Ή με τον Τζέγκις Χαν; Οι τελευταίοι το μόνο που άφησαν πίσω τους ήταν σφαγές και καθημαγμένους λαούς. Μπορεί να εξισωθεί ο Μέγας Αλέξανδρος με τον Ναπολέοντα; Τη στιγμή που ο δεύτερος ενώ κατέκτησε σχεδόν όλη την Ευρώπη και τη μισή Ρωσία, δεν κατάφερε να διαδώσει στους λαούς καμιά από τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης, παρά άφησε πίσω του «καμένη γη». Όχι λοιπόν, δεν  μπορεί να έχει καμιά σχέση ο Μέγας Αλέξανδρος με αυτούς και συνεπώς δεν δύναται να αποκτήσει τη «ρετσινιά» του σφαγέα ή του στυγνού κατακτητή. Και γιατί αυτό, θα ειπωθεί παρακάτω.

Δεν αρνείται κανείς ότι κατά το πέρασμα του σε Ελλάδα, Ασία και Αφρική δεν έγιναν σφαγές. Σίγουρα σκοτώθηκαν πολλοί αθώοι,  άμαχοι άνθρωποι και θα πλήρωσαν το τίμημα των κατακτήσεων πόλεις και οικισμοί. Όμως δεν έμεινε μόνο σε αυτά. Διέδωσε αξίες της αρχαίας Ελλάδα, οι οποίες έμειναν αναλλοίωτες στα πέρατα του κόσμου για πολλούς αιώνες , ενώ σήμερα αποτελούν πολιτιστική, ιστορική και αρχαιολογική κληρονομιά για πολλά κράτη. Μεταλαμπαδεύτηκαν επιστήμες όπως η φιλοσοφία του Σωκράτη, η ιατρική του Πυθαγόρα, τα μαθηματικά του Αρχιμήδη, η φυσική του Δημόκριτου και η αρχιτεκτονική του Ικτίνου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Άραβες έβγαλαν του κορυφαίους επιστήμονες κατά την εποχή του Μεσαίωνα και αυτό επειδή εμπνεύστηκαν από τα εγχειρίδια του Αριστοτέλη. Και για όλα αυτά έχει αποφανθεί η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.  Δεν είναι επίσης τυχαίο, ότι τα Ελληνικά αρχαιολογικά ευρήματα σε χώρες της Μέσης Ανατολής (Αφγανιστάν, Ιράκ, Πακιστάν, Συρία) αποτελούν τον μεγαλύτερο αρχαιολογικό θησαυρό αυτών των χωρών. Και τέλος δεν είναι τυχαίο ότι λαοί από το Πακιστάν ως το Σουδάν περιμένουν μέχρι σήμερα τον Μέγα Αλέξανδρο, όπως ακριβώς οι Χριστιανοί τον Μεσσία. Τι απ’ όλα τα παραπάνω κατάφερε ο Χίτλερ, ο Τζέγκις Χαν και ο Ναπολέοντας;

Γραφώ πάρα πολύ λίγα- θα μπορούσα να γράψω για την προσφορά του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην ανθρωπότητα τόμους ολόκληρους. Δεν θα το κάνω. Πιστεύω ότι αυτά τα ολίγα αρκούν για να καταλάβει κανείς αν χωράει ή όχι, ο Μέγιστος των Ελλήνων, στο ίδιο «καζάνι» μαζί με σφαγείς και στρατηλάτες που διψούσαν για κατακτήσεις εδαφών και πλούτη.

Διαβάστηκε 4111 φορές
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια (2)

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter