Breaking News
Η καταγωγή των ζυμαρικών - Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38
Κίνα: internet με όρους και λογοκρισία! - Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:42
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012 23:18

Προς αφανισμό οι καθημερινές εφημερίδες- Απειλητική η ραγδαία χρήση του Internet

Γράφτηκε από τον 

Όλοι έχουμε λίγο πολύ διαπιστώσει ότι κάτι δεν πάει καλά με τις εφημερίδες, κυρίως πολιτικές ή αθλητικές. Υπάρχει μεγάλη κρίση στον Τύπο τουλάχιστον τα τελευταία δυο χρόνια, και αυτό αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι αρκετές έχουν σταματήσει ή αναστείλει την έκδοση και κυκλοφορία τους, λόγω χρεωκοπίας ή απεργίας των εργαζομένων, ενώ δεν είναι λίγες αυτές, όπου αναμένεται να συμβεί στο αμέσως επόμενο διάστημα κάτι παρόμοιο.

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα. Απεναντίας, είναι πάρα πολλά. Ήδη εφημερίδες- πανελλαδικής εμβέλειας- έχουν κηρύξει πτώχευση ή έχουν βάλει "λουκέτο", όπως η «Ελευθεροτυπία» και η «Εξέδρα», ενώ μόνο μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ έχουν προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες «GOAL NEWS», «Athens News», «Espress, «Ισοτιμία» και σε αρκετές άλλες, με τον κατάλογο να είναι αρκετά μεγάλος.

Η κρίση, λοιπόν, χτύπησε για τα καλά τον Έντυπο Τύπο. Βλέποντας οι εκδότες την κατάσταση μη αναστρέψιμη, αφήνουν να αιωρείται το ενδεχόμενο ότι θα καταργηθεί η- σε καθημερινή βάση - έκδοση των εφημερίδων, και θα κυκλοφορούν μόνο τις Κυριακές αλλά και μια ή δυο επιλεγμένες μέρες της υπόλοιπης βδομάδας. Θα προβούν σε αυτήν την κίνηση, προφανώς, με απώτερο στόχο τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Ποιος είναι ο κύριος λόγος για την κατάντια του πάλαι ποτέ αγαπημένου Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης του Έλληνα πολίτη; Σίγουρα η οικονομική κρίση έβαλε το χεράκι της να διογκωθεί το κακό  στην όλη κατάσταση. Δεν  είναι όμως η κρίση βασική αιτία αλλά το διαδίκτυο! Το Internet αποτελεί το καινούριο «υποκατάστατο» στην ενημέρωση του Έλληνα. Ειδικότερα με την αυξανόμενη χρήση του από τους πολίτες, τα διαδικτυακά social media έχουν «πάρει φωτιά». Ο Έλληνας αφιερώνει καθημερινά από το πρωί ως το βράδυ- σε τακτά διαστήματα- χρόνο για να διαβάζει ειδήσεις από ειδησεογραφικά sites του διαδικτύου, γυρνώντας την πλάτη του στην αγορά εφημερίδας.

Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι οι εξής:

Πρώτον, η ενημέρωση από το διαδίκτυο είναι δωρεάν. Επιλέγοντας κάποιος ειδησεογραφικό site, γλιτώνει περίπου 1,5 με 2,5 Ευρώ που θα πλήρωνε στο περίπτερο. Παράλληλα, μπορεί να επιλέξει αρκετές πηγές ενημέρωσης, καθώς έχει στη διάθεσή του χιλιάδες επιλογές. Συνεπώς, αν επιχειρούσε κάτι τέτοιο με τον έντυπο Τύπο θα του έφευγαν πάρα πολλά χρήματα.

Δεύτερον, οι πολίτες προτιμούν πλέον την είδηση της «στιγμής» παρά τα μπαγιάτικα, χθεσινά νέα που αναγράφονται στις εφημερίδες. Στα site γίνονται συνεχείς καταχωρήσεις, όλο το 24ωρο, που ενημερώσουν το κοινό για τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Αντιθέτως, μια εφημερίδα περιλαμβάνει νέα της χθεσινής ημέρας, χάνοντας έτσι χρονικά πολύτιμο έδαφος, ενώ για να κυκλοφορήσει κάποια Β’ Έκδοση χρειάζεται αποκλειστικά να συμβεί κάτι το συνταρακτικό. Όπως γίνεται αντιληπτό τα φρέσκα νέα του Internet προτιμώνται πολύ περισσότερο.

Τρίτον, υπάρχει και το πρακτικό κομμάτι της υπόθεσης. Μέσω Internet οι ειδήσεις έρχονται κατευθείαν στον Η/Υ, στο laptop ακόμη και στο κινητό μας τηλέφωνο. Τα δυο τελευταία είναι εξαιρετικά χρήσιμα κατά τις μετακινήσεις μας, σε περίπτωση, δηλαδή, που απουσιάζουμε από την οικεία μας και δεν έχουμε πρόσβαση στον υπολογιστή. Για παράδειγμα, είναι πολύ σημαντικό  να ταξιδεύει κανείς με το τραίνο και να «βομβαρδίζεται» το κινητό ή ο φορητός υπολογιστής του από ειδήσεις, μαθαίνοντας έτσι τα τελευταία νέα από όλον τον κόσμο.

Τέταρτον, ξαναγυρνώντας στο οικονομικό πρέπει να συνυπολογιστούν μαζί με όλα τα άλλα και ο παράγοντας «λειτουργικά έξοδα». Παρόλο που τα έσοδά μια ιστοσελίδας δεν αφορούν κάποιο σημαντικό ποσό, τα έξοδά της, συγχρόνως, είναι πενιχρά. Και αυτό τα κάνει, κατά κάποιον τρόπο βιώσιμα. Κάτι που δεν συμβαίνει σε καμία περίπτωση με τις Εκδοτικές Εταιρίες που είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν τεράστια ποσά σε Εφορία, ΙΚΑ(ασφάλιση εργαζομένων) και μισθούς, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.α. Επιπλέον, η μείωση της πώλησης των εφημερίδων που έφερε αντίστοιχη μείωση στα έσοδα, σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας και των λοιπών τελών συνθέτουν μια επώδυνη κατάσταση για τους εκδοτικούς οίκους.

Και πέμπτον, η απαξίωση των παραδοσιακών μορφών ενημέρωσης μπορεί να οφείλεται και στην απαξίωση που δείχνουν οι πολίτες τα τελευταία χρόνια προς όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Μέσα σε αυτούς και ο Έντυπος Τύπος. Χειραγωγήθηκε από πολιτικούς κύκλους και μικροκομματικά συμφέροντα στο έπακρον. Συγκάλυψε άτομα που φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την οικονομική καταστροφή της χώρας, τα ελλείμματα του δημοσίου και που εμπλέκονται σε σκάνδαλα και λοβιτούρες. Αβάνταρε μέχρι αηδίας πολιτικές προσωπικότητες που ο ελληνικός λαός απεχθάνεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να ονειρεύεται να τους δει μέχρι και... στο εκτελεστικό απόσπασμα! Αυτή η κατάσταση έκανε τον Έλληνα πολίτη να θεωρεί αυτά τα «κατευθυνόμενα» Μέσα συνυπεύθυνα για τη δυστυχία του.

Ίσως να ανοίγει μπροστά μας μια νέα εποχή και να κλείνει αυτή που ξεκίνησε ο Γουτεμβέργιος (δεξιά) περίπου 600 χρόνια πριν με την ανακάλυψη της τυπογραφίας. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει με σιγουριά, αν και η κατάσταση φαντάζει πλέον μη αναστρέψιμη.

 

 

Διαβάστηκε 2316 φορές
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter