Breaking News
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Education Festival 2018 «Ανακάλυψέ το!» - Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2018 12:19
Κυριακή, 12 Αυγούστου 2012 23:15

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ - Οι γυναίκες μπορούν να κατευθύνουν τις επιστήμες;

Γράφτηκε από  Αγγελική - Φλώρα Θανοπούλου

Ο ρόλος των γυναικών στην κοινωνία είχε και έχει διαχρονική αξία. Οι γυναίκες συμβάλλουν όχι μόνο στην αναπαραγωγή αλλά και στη φροντίδα του συζύγου, των ηλικιωμένων, την ανατροφή των παιδιών και τη μέριμνα του σπιτιού.

Για πολλούς αιώνες, οι γυναίκες θεωρούνταν κατώτερα όντα, με χαλιναγωγημένες δεξιότητες, ενώ ταυτόχρονα η πρόσβασή τους στη γνώση ήταν σχεδόν αδύνατη.


Είναι όμως ευρέως γνωστό ότι στην πορεία της ανθρωπότητας άρα και της επιστημονικής  προόδου, ο ρόλος του γυναικείου φύλου υπήρξε ουσιαστικός και εντυπωσιακός.  Αναμφίβολα, οι γυναίκες ήταν σύζυγοι, αδελφές αναγνωρισμένων επιστημόνων και συνετέλεσαν  καθοριστικά στην πορεία και εξέλιξη των τελευταίων. Είναι  αλήθεια ότι κι εκείνες ασχολιόντουσαν  με τις έρευνες. Οι δικές τους αρμοδιότητες περιορίζονταν στη συνεχή καταγραφή μετρήσεων, στο σχεδιασμό μέρους των παρατηρήσεων και κατηγοριοποίηση των δειγμάτων. Παρόλ’ αυτά , η συμβολή τους δεν αναγνωρίστηκε, αφού σχεδόν καμιάς το όνομα δεν αναφέρεται σε δημοσιεύσεις ή βιβλία.


Όμως, ακόμη και σήμερα γυναίκες επιστήμονες είναι αναγκασμένες να υπερπηδήσουν αρκετά εμπόδια για να «ορθοποδήσουν».  Οι γυναίκες λοιπόν, βρίσκονται στη σκιά της ανδροκρατούμενης κοινωνίας, η οποία με χυδαιότητα, τις περισσότερες φορές, προσβάλλει το γυναικείο φύλο με το κλασικό απόφθεγμα «Δεν πας να πλύνεις κανένα πιάτο κυρά μου».


Βέβαια, η μακραίωνη ιστορία μας έχει δείξει πως οι γυναίκες  έχουν τις ίδιες ικανότητες με το ανδρικό φύλο. Όχι μόνο οι άνδρες
αλλά και οι γυναίκες συμμετέχουν στην αλλαγή και τη συνεχή πρόοδο  του κόσμου με τις ανακαλύψεις τους. Επιστήμονες γένους θηλυκού συνεχίζουν να μας καταπλήττουν, όμως λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν γι’ αυτές.


Πριν αρχίσουμε να απαριθμούμε διακεκριμένες προσωπικότητες, είναι αδήριτη ανάγκη να επισημάνουμε ότι στα ξένα Πανεπιστήμια, το γυναικείο φύλο  έπρεπε να ξεπεράσει τα καθιερωμένα ταμπού και τις ποικίλες απαγορεύσεις  και νοοτροπίες. Για παράδειγμα, στα Βρετανικά Πανεπιστήμια (Cambridge) δεν παρέδωσαν ποτέ πτυχία σε φοιτήτριές τους, παρά μόνο μετά τα μέσα του εικοστού αιώνα. Παρόμοια στάση, τήρησαν η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών του Λονδίνου και η Ακαδημία Επιστημών του Παρισιού, οι οποίες είχαν τις πόρτες τους ερμητικά κλειστές στο γυναικείο φύλο.


Παρά τις δυσκολίες και τις όποιες προκαταλήψεις, οι γυναίκες επιστήμονες διέπρεψαν. Ας θυμηθούμε την Υπατία στην αρχαιότητα, περίφημη φιλόσοφο, μαθηματικό και αστρονόμο. Αργότερα, κατά το Μεσαίωνα, εμφανίστηκαν σπουδαίες γιατροί και φαρμακοποιοί, όπως η Ιταλίδα Τροτούλα, από την Ιατρική Σχολή του Σαλέρνο. Η μαρκησία Εμιλί ντι Σατελέ που ήταν άριστη όχι μόνο στο φλερτ και το χορό αλλά και στην άλγεβρα. Μια ξεχωριστή περίπτωση είναι εκείνη της Μαρί Κιουρί, η οποία ανακάλυψε το ράδιο και κέρδισε δίκαια δύο φορές  το βραβείο Νόμπελ . Πρόκειται για τη μοναδική γυναίκα επιστήμονα  που απέκτησε φήμη και αναδείχθηκε σε σύμβολο-πρότυπο.


Οι γυναίκες, λοιπόν, ανακαλύπτουν γαλαξίες, αναπτύσσουν θεωρήματα, συνθέτουν χημικά στοιχεία, κάτω από άνισες συνθήκες ανταγωνισμού με το «ισχυρό φύλο". Ωστόσο, η σταδιοδρομία τους είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη και αξιέπαινη.

Της Αγγελικής - Φλώρας Θανοπούλου, μαθήτριας Β'Λυκείου.

Διαβάστηκε 1595 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012 00:05
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter