Breaking News
Η καταγωγή των ζυμαρικών - Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38
Κίνα: internet με όρους και λογοκρισία! - Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:42
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2012 15:22

Δελτίο Τύπου για το Email-Απάτη

Γράφτηκε από τον 

Δελτίο Τύπου εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία στην ιστοσελίδα της, σχετικά με το email που κυκλοφόρησε προ ημερών για την επιστροφή φόρου από το ΙΚΑ, ζητώντας από πολίτες αριθμούς καρτών, λογαριασμών. Το email-απάτη στάλθηκε από επιτήδειους σε πολλούς χρήστες του διαδικτύου στις 05/03 και ανέφερε σ’ αυτούς  ότι το στέλνει το ΙΚΑ και ότι δικαιούνται επιστροφή φόρου, αλλά για να τη λάβουν πρέπει να αποστείλουν προσωπικά τους δεδομένα όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών. Το Δελτίο Τύπου αναφέρει ότι εξιχνίασε η ΕΛ.ΑΣ. τετραμελή σπείρα Ρουμάνων υπηκόων και μόνο ένας διαφεύγει της σύλληψης. Η Αστυνομία βέβαια είχε ενημερώσει τους χρήστες του Διαδικτύου αμέσως μια μέρα μετά, στις 06/03 για αυτό το email.

Με τη μέθοδο αυτή η σπείρα  κατάφερε να λάβει κάποια προσωπικά στοιχεία, αλλά την Τρίτη μετά από παραγγελιά σε e-shop έγινε η πρώτη σύλληψη και άνοιξε ο δρόμος για την εξάρθρωσή της. Όπως επισημαίνει στο τέλος η ανακοίνωση της Αστυνομίας κανένας Οργανισμός ή Φορέας δεν ζητά πληροφορίες (όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών κ.ά.) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Γι΄ αυτό λοιπόν προσοχή σε όλους εμάς που ασχολούμαστε με το διαδίκτυο.

 Το Δελτίο Τύπου έχει ως εξής:

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Αθήνα, 8 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξιχνιάστηκε άμεσα η υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης, μέσω απατηλού μηνύματος για υποτιθέμενη επιστροφή φόρου από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι δράστες «εμφάνιζαν» ως αποστολέα του απατηλού μηνύματος το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.).

Το απατηλό μήνυμα είχε σταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου στη χώρα μας.

Συνελήφθησαν στην Αθήνα για την υπόθεση αυτή τρεις (3) αλλοδαποί υπήκοοι Ρουμανίας.

Εξιχνιάστηκε άμεσα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η πρόσφατη υπόθεση ηλεκτρονικής απάτης, μέσω απατηλού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο, από τη Δευτέρα (5-3-2012), είχε αποσταλεί σε χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου και τους ενημέρωνε για «δήθεν» επιστροφή φόρου.

Οι δράστες εμφάνιζαν, ως αποστολέα του απατηλού μηνύματος, το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Ι.Κ.Α.) και επιχειρούσαν με τη μέθοδο « phishing » να «αλιεύσουν» προσωπικά δεδομένα χρηστών του διαδικτύου, όπως αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, πιστωτικών καρτών κ.λπ.

Μετά την ενημέρωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το συγκεκριμένο απατηλό μήνυμα, είχαν ενημερωθεί σχετικά οι χρήστες του διαδικτύου, με το από 6-3-2012 Δελτίο Τύπου μας, ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν την παροχή προσωπικών τους δεδομένων.

Επιπλέον ενημερώθηκε και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε ψηφιακή έρευνα, από εξειδικευμένα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τέσσερις (4) αλλοδαποί, υπήκοοι Ρουμανίας (τρεις άνδρες και μία γυναίκα), με σκοπό τη διάπραξη της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής απάτης, είχαν ενωθεί και είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με δομημένη και διαρκή δράση. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι με τη μέθοδο αυτή είχαν καταφέρει να υφαρπάξουν τα στοιχεία κατόχων τριών (3) πιστωτικών καρτών και να πραγματοποιήσουν διαδικτυακές αγορές και παραγγελίες διαφόρων προϊόντων.

Την 6-3-2012 κατά την παράδοση προϊόντος, μετά από παραγγελία σε ηλεκτρονικό κατάστημα ( e - shop ), συνελήφθη αρχικά ένας από τους δράστες (26χρονος). Στη συνέχεια στο πλαίσιο των ερευνών, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν άλλοι δύο (25χρονος και 21χρονη), ενώ αναζητείται ο τέταρτος.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του πρώτου συλληφθέντα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πέντε σκληροί δίσκοι, καθώς και ατζέντες και σελίδες με ιδιόχειρες σημειώσεις. Τα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της απάτης με ηλεκτρονικό υπολογιστή κατ’ εξακολούθηση και της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και θα οδηγηθούν σήμερα στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Επιπλέον ο 26χρονος συλληφθείς έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για απάτες στη χώρα μας, ενώ για τα ίδια αδικήματα αναζητείται από τις ρουμανικές Αρχές. Σε βάρος της 21χρονης συλληφθείσας εκκρεμεί δικαστική απόφαση, για παράβαση του νόμου περί εκδιδομένων γυναικών.

Με την άμεση εξιχνίαση της υπόθεσης, εκτιμάται ότι αποφεύχθηκε μεγάλος αριθμός περιστατικών εξαπάτησης πολιτών – κατόχων πιστωτικών καρτών, με ανάλογη σημαντική οικονομική ζημιά σε Τραπεζικά ιδρύματα.

Παρακαλούνται οι πολίτες – χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, για την αποφυγή εξαπάτησης από τέτοιου είδους απατηλά ηλεκτρονικά μηνύματα. Επισημαίνεται ότι κανένας Οργανισμός ή Φορέας δεν ζητά πληροφορίες (όπως αριθμούς πιστωτικών καρτών κ.ά.) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πηγή: www.astynomia.gr

Διαβάστηκε 1600 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2012 15:39
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter