Διχάζουν την ελληνική κοινωνία τα πρωτοφανή επίπεδα ανεργίας που σημειώνει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα.Οι ολοένα και αυξανόμενες στρατιές ανέργων αποτελούν πονοκέφαλο για χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία καταγράφουν καθημερινά τουλάχιστον δύο ανέργους. Σχεδόν δυο χρόνια από την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ οι επιπτώσεις των μέτρων οικονομικής εξυγίανσης όσον αφορά τον εργασιακό τομέα κάθε άλλο παρά ευεργετικές ήταν.
Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ) για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας είναι απογοητευτικά.Σύμφωνα με έκθεσή της για το έτος 2011 παρουσιάζεται δραματική μείωση του αριθμού των απασχολούμενων κατά 4 εκατομμύρια και ταυτόχρονα κατακόρυφη άνοδος του αριθμού των ανέργων στους 1.025.877.Οι αριθμοί πραγματικά σοκάρουν αν αναλογιστεί κανείς ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα καταλαμβάνει επάξια την δεύτερη θέση με ποσοστό ανεργίας 19,9%. Την ίδια στιγμή η Ισπανία,μια άλλη ταλαιπωρημένη χώρα, θύμα και αυτή ευρω-μηχανισμού μετρά τις δικές τις απώλειες. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι διατηρεί σταθερά την πρωτιά με το ποσοστό της να ανέρχεται στο 23,3 % (τελευταία καταγραφή το 2011).
Αναμφίβολα το βαρύ φορτίο της αβεβαιότητας που απορρέει από την εκρηκτική πορεία της ανεργίας καλείται να σηκώσει στις πλάτες της η σημερινή γενιά των νέων, χωρίς να αποκλείονται βέβαια και οι μελλοντικές... Οι ευρωπαϊκες επιταγές που εισρέουν στην χώρα μας με την μορφή μνημονίων έχουν καταφέρει να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στην ζωή χιλιάδων νέων. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Στην Ελλάδα της ανέχειας και του μαρασμού τα στατιστικά στοιχεία στο τέλος του 2011 κάνουν λόγο για ανεργία 45,5% για νέους ηλικίας 15-24 ετών και 23,5% για ηλικίες 25-34 ετών. Το συμπέρασμα; Η πιο μορφωμένη γενιά των τελευταίων ετών παραμένει στα αζήτητα, στερούμενοι ενός απλού δικαιώματος… να κάνουν όνειρα…
Σχόλια