Breaking News
Η καταγωγή των ζυμαρικών - Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38
Κίνα: internet με όρους και λογοκρισία! - Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:42
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014 08:45

«ΕΓΩ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ»

Γράφτηκε από τον 

syperegoΠαρόλο που ο σύγχρονος κόσμος έχει επιτύχει αλματώδεις εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας, έχει κατορθώσει να διαμορφώσει αυτό που αποκάλεσε ο Πλωρίτης «παγκόσμιο χωριό» και έχουν γίνει αξιότιμες προσπάθειες για τη λύση από κοινού διεθνών προβλημάτων, ο άνθρωπος όμως εξακολουθεί να κρύβεται επιδεικτικά, και άλλοτε όχι, πίσω από το υπέρτατο Εγώ του. Υπάρχει η επίμονη εντύπωση ότι ο άνθρωπος υπολογίζει με εσφαλμένα κριτήρια και υποτιμάει τις αληθινές αξίες. Πώς ερμηνεύεται, λοιπόν, το Εγώ και πώς συνδέεται με τις κοινωνικές και ψυχολογικές διεργασίες του εκάστοτε ατόμου;

Καταρχάς, μια πρώτη προσέγγιση του θέματος είναι εφικτή μέσω του αποφθέγματος «Εγώ είναι ένας άλλος» του Γάλλου ποιητή Αρθρούρου Ρεμπώ. Ο τελευταίος έζησε μια πολυτάραχη και βραχύχρονη ζωή, μια ζωή που τον έκανε μια ακραία περσόνα, έναν απόλυτο καλλιτέχνη που αργότερα μεταβλήθηκε στο απόλυτα αντίθετο. Από τα εφηβικά του χρόνια μάλιστα ασχολήθηκε με δύσκολες και ακατανόητες έννοιες, όπως η παραπάνω, γεγονός που έχει δυσχεράνει αρκετές φορές το έργο των μελετητών του.

Σε κάθε, λοιπόν, έκδοση ποιημάτων του, ο Ρεμπώ ανέφερε την περίφημη ρήση του «Εγώ είναι ένας άλλος». Προσοχή, όχι εγώ ΕΙΜΑΙ ο Άλλος, αλλά Εγώ Είναι ο Άλλος. Στον Ρεμπώ το Εγώ δεν αφομοιώνει τον Άλλο, του δίνεται, γίνεται ο Άλλος. Με άλλα λόγια, ο Άλλος δεν αντιμετωπίζεται σαν αντικείμενο αλλά σαν υποκείμενο. Συνεπώς, εδώ έχουμε μία δι-υποκειμενικότητα, όπως στους μη εξουσιαστικούς, στους ισότιμους έρωτες. Κάποτε αυτές οι απόψεις και οι ποιητές θεωρούνταν επικίνδυνοι. Το αποδεικνύει και η έκδοση των φακέλων της Αστυνομίας του Παρισιού που αφορούν στην παρακολούθηση των Ουγκώ, Ρεμπώ, Βερλαίν, Μπρετόν, Κολέτ κ.ά. Το Εγώ του Μπαλζάκ είναι ένα άτομο προς ενσωμάτωση σ’ ένα Εμείς, ενώ το Εγώ του Φλωμπέρ και του Σταντάλ είναι ένα άτομο που θέλει να ξεφύγει από τη μάζα του Εμείς. Το Εγώ του Ρεμπώ είναι μπαλζακικό, είναι ένα Εγώ που αναγνωρίζεται στο Εμείς.

Αξιοποιώντας τα λόγια αυτής της αμφιλεγόμενης προσωπικότητας, εύκολα διακρίνουμε στους κοινωνικούς ιστούς μια τάση από μέρους των πολιτών να ιεραρχούν εσφαλμένα τις προτεραιότητες στο βίο τους και να ενεργούν με γνώμονα το προσωπικό και όχι το συλλογικό συμφέρον. Τίποτα άλλο δεν είναι πιο σίγουρο από το αίσθημα του εαυτού μας, του ίδιου του Εγώ. Κι αυτό το Εγώ φαίνεται αυτόνομο, ενιαίο, ξεκάθαρα χαραγμένο σε σχέση με οτιδήποτε άλλο.

Σύμφωνα με τη θεωρία του Freud,ως θεμελιωτή της ψυχαναλυτικής σχολής στον τομέα της ψυχολογίας, ο ανθρώπινος ψυχισμός, η προσωπικότητα, αποτελείται από τρία αλληλεξαρτώμενα στρώματα:Το Εκείνο, το Εγώ και το Υπερεγώ. Το Εκείνο (Ιd) είναι το ασυνείδητο μέρος της ψυχικής ζωής και περιλαμβάνει τα ένστικτα, τις πρωτόγονες ορμές και τις απωθημένες επιθυμίες. Γνωρίζουμε το Εκείνο μόνο έμμεσα με τα όνειρα, τις παραδρομές της γλώσσας και με τον ελεύθερο συνειρμό. Το Εκείνο είναι το πρωτογενές, το πρωτόγονο μέρος της ψυχικής συσκευής- δεν έχει όρια, είναι άχρονο και άλογο, χωρίς συνέπεια. Το Εγώ (Ego) είναι ο «πραγματικός» εαυτός μας, το συνειδητό μέρος της ψυχικής μας συσκευής, το οποίο αναπτύσσεται καθώς το άτομο μεγαλώνει και έρχεται σε επαφή με τον κόσμο γύρω του. Περιλαμβάνει τις διάφορες ικανότητες - αντιληπτικές, γνωστικές - με τις οποίες το άτομο γνωρίζει τον κόσμο γύρω του, σκέπτεται και ενεργεί αντιστοίχως. Ενώ, το Υπερεγώ (Superego) αποτελεί το σύνολο των κανόνων που ρυθμίζουν τις πράξεις των ανθρώπων, όπως αυτοί διαμορφώνονται και επιβάλλονται από την κοινωνία. Εν ολίγοις, τα τρία μέρη της προσωπικότητας - Εκείνο, Εγώ, Υπερεγώ - αντιστοιχούν στις τρεις πτυχές της ψυχικής ζωής: τη βιολογική, την ψυχολογική και την κοινωνική. Για να υπάρξει ψυχική ηρεμία και υγεία, θα πρέπει τα τρία αυτά στοιχεία να βρίσκονται σε αρμονική ισορροπία.

Επομένως, ο Φρόιντορίζει ότι δεν υφίσταται ουσιαστική διαφορά ή αντίθεση μεταξύ της ατομικής και της συλλογικής ψυχολογίας. Κομβικό σημείο κάθε ψυχολογικού και κοινωνικού φαινομένου είναι η ετερότητα και ο Άλλος, το γεγονός δηλαδή ότι το ανθρώπινο υποκείμενο διαμορφώνεται από την ύπαρξη του Άλλου. Με άλλα λόγια, το Εγώ είναι ο κοινωνικός εαυτός, ο εαυτός που είναι περισσότερο εκτεθειμένος στον εξωτερικό κόσμο και αμεσότερα υποκείμενος στις επιταγές του.

Τέλος, για να ενταχθεί κανείς στην κοινωνία είναι αδήριτη ανάγκη να υπερβεί τον εαυτό του, την ακεραιότητά του, πορευόμενος πάντοτε σύμφωνα με τις κοινωνικές-ηθικές αξίες και ιδανικά. Στόχος είναι το άτομο να ταυτιστεί με το εμείς, αφού από τη φύση του ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον, όπως έχει πει και ο Αριστοτέλης.

Αγγελική-Φλώρα Θανοπούλου

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ

Διαβάστηκε 4084 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014 08:54
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια (1)

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter