Breaking News
Η καταγωγή των ζυμαρικών - Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38
Κίνα: internet με όρους και λογοκρισία! - Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:42
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2013 11:14

Ποιες αλλαγές θα γίνουν στη Φιλοσοφική Σχολή σύμφωνα με το "Σχέδιο Αθηνά"

Γράφτηκε από  Τζένη

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. εκφράζει την έκπληξη και την έντονη δυσφορία του για τις σαρωτικές αλλαγές που επιφέρει το σχέδιο «Αθηνά» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στη δομή και τη φυσιογνωμία της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. Συγκεκριμένα το σχέδιο προβλέπει:

α) Τη συνένωση των Τμημάτων Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε ένα νέο, υδροκέφαλο Τμήμα «Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας» με πέντε κατευθύνσεις: 1. Αγγλικής Γλώσσας, 2. Γαλλικής Γλώσσας, 3. Γερμανικής Γλώσσας, 4. Ιταλικής Γλώσσας, 5. Ισπανικής Γλώσσας.

β) Τη συνένωση του Τμήματος Σλαβικών σπουδών και του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών σπουδών σε ένα Τμήμα «Σλαβικών, Τουρκικών και Ασιατικών σπουδών» με δύο κατευθύνσεις: 1. Τουρκικών σπουδών και σύγχρονων Ασιατικών σπουδών, 2. Σλαβικών σπουδών.

Είναι προφανές ότι αυτή η απρόσμενη και απαράδεκτη αναδιάταξη των ακαδημαϊκών Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής έγινε με πρωτοφανή προχειρότητα και βιασύνη, χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό, χωρίς να προηγηθεί διάλογος και χωρίς να ληφθούν υπόψιν ούτε οι αποφάσεις των οικείων Τμημάτων, των συλλογικών οργάνων του Πανεπιστημίου και ιδιαίτερα της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου, ούτε επιστημονικά και γενικότερα ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά ούτε και οι ανάγκες της εκπαίδευσης και της κοινωνίας. Ολόκληρα Τμήματα με μακρόχρονη παράδοση, επιστημονική αυτοτέλεια και ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών, τα οποία θεραπεύουν σαφώς διακριτά μεταξύ τους επιστημονικά αντικείμενα, υποβαθμίζονται σε απλές «κατευθύνσεις» ενός τεράστιου, υβριδικού Τμήματος.
Ενδεχόμενη εφαρμογή αυτού του σχεδίου θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση της Φιλοσοφικής Σχολής και στη δραματική υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών και της παρεχόμενης παιδείας, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των υπό δημιουργία νέων Τμημάτων.  Η ξενόγλωσση εκπαίδευση στη χώρα μας κινδυνεύει να γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω, όταν η παροχή της είχε περιορισμένο και μη επιστημονικό-ερευνητικό χαρακτήρα και την αποκλειστική ευθύνη της είχαν τα Ινστιτούτα των ξένων χωρών. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η υποβάθμιση των σπουδών αυτών θα ασκήσει δυσμενή επίδραση στις σπουδές που προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό στις αντίστοιχες χώρες.

Μολονότι με το πολυδιαφημισμένο σχέδιο «Αθηνά» το Υπουργείο Παιδείας ευαγγελίζεται τον «εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας», το αποτέλεσμα, τουλάχιστον για τη Φιλοσοφική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α., θα είναι εκ διαμέτρου αντίθετο. Σε μια περίοδο που η χώρα μας έχει απόλυτη ανάγκη τις ανθρωπιστικές σπουδές, για να αντιμετωπίσει την κρίση που την πλήττει, το αρμόδιο Υπουργείο, αντί να ενισχύσει τον τομέα αυτό, επιδιώκει άκριτα με τις ενέργειές του να τον υποβαθμίσει.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου θα συγκαλέσει μέσα στις επόμενες ημέρες έκτακτη Γ.Σ. των μελών του, για να συζητήσει το μείζον αυτό ζήτημα που απειλεί να επιφέρει τεράστιο πλήγμα σε μία μεγάλη και ιστορική σχολή της χώρας με συνεχώς ανανεούμενη και ενισχυόμενη προσφορά στη δημόσια εκπαίδευση, την επιστήμη και την κοινωνία. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου θα θίξουν το σοβαρότατο αυτό θέμα στο 11ο συνέδριο της Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π., το οποίο αρχίζει αύριο.

Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος                              Ο Γραμματέας
Ελένη Καραμαλέγκου             Ανδρέας Μιχαλόπουλος
Διαβάστηκε 2344 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2013 11:26
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter