Breaking News
Η καταγωγή των ζυμαρικών - Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38
Κίνα: internet με όρους και λογοκρισία! - Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:42
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011 22:25

Εργασία + σπουδές = χαρά (?)

Γράφτηκε από  Θανάσης Ηλιόπουλος (ψυχολόγος)

Σπουδάζεις στο πρώτο, στο τελευταίο ή σε κάποιο ενδιάμεσο εξάμηνο και είναι σίγουρο ότι έχεις έρθει πολλές φορές στο δίλημμα αν μπορείς να συνδυάσεις εργασία, σπουδές και χαρά!

Το ίδιο συμβαίνει με συγγενείς και φίλους σου που τείνουν να διαχωριστούν σε αντικρουόμενες ομάδες και περισσότερο σε μπερδεύουν παρά σε βοηθούν με ψύχραιμες συμβουλές. Αλήθεια…

Τι συμβαίνει όταν συνδυάζεις εργασία και σπουδές;

Ρέει ζεστό χρήμα!

Μην κρύβεσαι, ίσως ο κυριότερος λόγος εργασίας παράλληλα με τις σπουδές είναι η αύξηση των προσωπικών εσόδων και η συνεισφορά στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

On the job training!

Ενώ οι συμφοιτητές σου αναλώνονται σε εκατοντάδες ώρες θεωρητικών μαθημάτων, εσύ μπορείς να γνωρίσεις το αντικείμενο των σπουδών σου καθώς εργάζεσαι ως βοηθός στον τομέα απασχόλησης που σε ενδιαφέρει. Μοναδική ευκαιρία να αποκτήσεις εμπειρίες, να αναπτύξεις τις επικοινωνιακές δεξιότητές σου, να συνηθίσεις να εργάζεσαι σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Πολλαπλά οφέλη!

Ακόμη και αν δεν εργάζεσαι σε τομέα παραπλήσιο των σπουδών σου, θα διευρύνεις τις γνωριμίες σου, θα γεμίσεις εποικοδομητικά τον ελεύθερο χρόνο σου και θα βελτιώσεις την αυτοπεποίθησή σου!

Προκλήσεις και εμπόδια…

Ο ελεύθερος χρόνος σου περιορίζεται. Έχεις 4, 6, 8 ή παραπάνω ώρες εργασίας και σε αυτές προστίθενται οι ώρες παρακολούθησης των μαθημάτων στη σχολή και ο χρόνος που χρειάζεσαι για τις μετακινήσεις σου. Ανάμεσα σε αυτές τις ώρες θες να βρεις λίγο χρόνο για τους φίλους, τον/την σύντροφο, την οικογένεια, την γάτα σου… και για σένα! Πρόκληση ή αβάσταχτο φορτίο;

Πότε δεν συμφέρει να συνδυάζεις εργασία και σπουδές;

«Προσοχή, σπουδές σε κίνδυνο»!

Όταν απουσιάζεις συχνά από τα μαθήματα, καθυστερείς να φτάσεις στην δουλειά, δεν αφοσιώνεσαι στην διπλωματική εργασία σου. Αν αγαπάς το αντικείμενο των σπουδών σου, απόδειξέ το. Βρες την μαγική ισορροπία ανάμεσα σε ακαδημαϊκές και εργασιακές υποχρεώσεις. Σε περίπτωση που το κρίνεις ανέφικτο, ιεράρχησε τους στόχους σου και ακολούθησε τον πιο σημαντικό για σένα.

Αποξένωση!

Όταν οι φίλοι σου αναφωνούν «σαν τα χιόνια» κάθε φορά που σε αντικρύζουν και παραπονιούνται ότι όχι μόνο δεν σε βλέπουν αλλά ούτε μαθαίνουν νέα σου. Καλή η δουλειά, αλλά όταν σε απορροφάει σε τέτοιο βαθμό, διαταράσσονται οι σχέσεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

«Μπαίνεις» μέσα οικονομικά!

Όταν τα έξοδα που απαιτεί η εργασία σου είναι περισσότερα από τα έσοδά σου. Αυτό θα σου συμβεί σε θέσεις εργασίας που είναι ωρομίσθιες ή μερικής απασχόλησης, έχουν σημαντικό κόστος μετακίνησης και απαιτούν λοιπά έξοδα που δεν καλύπτονται από τον εργοδότη σου (π.χ. ντύσιμο, υπολογιστής, έξοδα κινητού κλπ).

Συμπερασματικά, η εργασία παράλληλα με τις σπουδές σου δεν είναι ένας συνδυασμός απογορευτικός. Ζυγίζοντας τα δεδομένα, θα έχεις θετικό απολογισμό εφόσον αποκομίζεις συναισθηματικά, εμπειρικά και οικονομικά κέρδη. Σκέψου το, όμως, καλά επειδή το στρες της δουλειάς μπορεί να σε ταλαιπωρήσει περισσότερο από όσο υπολογίζεις!

Από τον ψυχολόγο Θανάση Ηλιόπουλο

Διαβάστηκε 4626 φορές
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια (3)

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter