Breaking News
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Education Festival 2018 «Ανακάλυψέ το!» - Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2018 12:19
Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012 13:25

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζεται για Ντουμπάι

Γράφτηκε από  Ελένη Νοΐδου

Σε διαπραγματεύσεις βρίσκονται οι πρυτανικές αρχές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με εκπροσώπους ιδιωτικής εταιρίας με έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αν οι διαπραγματεύσεις αυτές φέρουν επιτυχές αποτέλεσμα, τότε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο θα γίνει το πρώτο ελληνικό ίδρυμα που θα έχει παράρτημα στο εξωτερικό.

Η πρώτη επαφή έγινε, όταν εκπρόσωπος της εταιρίας Hail Agriculture, που ειδικεύεται στα τρόφιμα, επικοινώνησε με τον πρύτανη του πανεπιστημίου κ. Κωνσταντίνο Φεγγερό με σκοπό τη συνεργασία των δύο φορέων. Όπως έγινε σαφές, αυτό που ζητάει η εταιρία από το πανεπιστήμιο, δεν είναι μόνο η συνεργασία σε συμβουλευτικό επίπεδο αλλά την τεχνογνωσία του πανεπιστημίου και το όνομα του πανεπιστημίου. Επιθυμούν δηλαδή γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η επιλογή του συγκεκριμένου ιδρύματος δεν έγινε τυχαία. Όπως δήλωσε ο κ. Φεγγερός, η επιλογή του πανεπιστημίου έγινε γιατί είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο παγκοσμίως που έχει κάτω από την ομπρέλα του όλες τις επιστήμες που αφορούν τη γεωπονία.

Στο Γεωπονικό πανεπιστήμιο διδάσκονται όλα τα γνωστικά αντικείμενα σχετικά με τη γεωπονία, από τη βιοτεχνολογία μέχρι την αγροτική οικονομία. Εκείνοι οι τομείς όμως που ενδιαφέρουν πιο πολύ τα Η.Α.Ε. είναι η βιοτεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της νανοτεχνολογίας, με εφαρμογές που σχετίζονται με τη συντήρηση και την ποιότητα των τροφίμων, η ανθοκομία, αφού οι εισαγωγές σε άνθη και φυτά αυξάνονται συνεχώς στη χώρα αλλά και η κτηνοτροφία και μάλιστα στην εκτροφή καμήλας (ναι καλά διαβάσατε).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και για την ιχθυοκαλλιέργεια. Μάλιστα, όπως αναφέρει και ο κ. Φεγγερός, σα χώρα δεν έχουν καλλιεργήσιμη γη αλλά έχουν θάλασσα. Σύμφωνα πάλι με τον πρύτανη του πανεπιστημίου, ένας πιθανός λόγος που επιλέχθηκε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο είναι πως η χώρα μας είναι η κύρια ιχθυοπαραγωγός χώρα στην Ευρώπη (σε ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας) και συνεχίζει πως έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας και σκέφτονται μάλιστα να ιδρύσουν ειδικό Ινστιτούτο Ιχθυοκαλλιέργειας.

Στην επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνοδευόμενος από τους αντιπρυτάνεις του ιδρύματος, συναντήθηκε με τον Έλληνα πρέσβη και τον υπουργό παιδείας της χώρας, που δεσμεύτηκαν να συμβάλλουν στην επιτυχία του εγχειρήματος. Οι αρχές του πανεπιστημίου περιμένουν να τους αποσταλεί, μέσα στον επόμενο μήνα, η μελέτη σκοπιμότητας από την ιδιωτική εταιρία που ανέλαβε την πρωτοβουλία να έρθει σε επαφή με το πανεπιστήμιο.

Εφόσον οι προσπάθειες φέρουν θετικά αποτελέσματα, το πανεπιστήμιο που θα ιδρυθεί θα είναι ιδιωτικό, θα διοικείται δηλαδή από Συμβούλιο Διοίκησης και οι φοιτητές θα καταβάλλουν δίδακτρα. Επίσης, εκτιμάται ότι θα εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από υποψήφιους φοιτητές, αφού δεν υπάρχει παρόμοιο πανεπιστήμιο γενικότερα σε εκείνη την περιοχή.

Αναφορικά με το επιστημονικό προσωπικό, οι δύο πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει ότι κατά το πρώτο στάδιο λειτουργίας του πανεπιστημίου οι διδάσκοντες θα πρέπει να προέρχονται από το μητρικό πανεπιστήμιο, της Αθήνας ενώ στη συνέχεια, προτεραιότητα θα έχουν στη διαδικασία επιλογής του επιστημονικού προσωπικού οι Έλληνες επιστήμονες. Ως έδρα του ιδρύματος θα επιλεγεί είτε το Ντουμπάι, είτε η πρωτεύουσα της χώρας, Αμπού Ντάμπι, στην οποία έχουν ήδη ιδρύσει παραρτήματα παγκόσμιας εμβέλειας.

Αν και η πρόταση αυτή χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ελκυστική από το Ελληνικό πανεπιστήμιο, έγινε σε μια δύσκολη χρονική στιγμή καθώς για την ίδρυσή του απαιτούνται κεφάλαια τα οποία το πανεπιστήμιο δε διαθέτει.

Σε μία προσπάθεια για να μαζέψουν αυτά τα κεφάλαια, ο κ. Φεγγερός θα συναντηθεί με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, με σκοπό τη διαμόρφωση μίας κοινής στάσης, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να στραφεί και προς ιδιωτικούς φορείς.

πηγή: Εφημερίδα Ημερησία

Διαβάστηκε 2937 φορές
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter