Breaking News
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Education Festival 2018 «Ανακάλυψέ το!» - Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2018 12:19
Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012 13:33

Εμπόδια στο διάβασμα για την εξεταστική

Γράφτηκε από  Θανάσης Ηλιόπουλος

Το βουνό που λέγεται «εξεταστική» οι μεγαλύτεροί μας το πέρασαν εύκολα ή δύσκολα. Σε όλες τις γενιές των σπουδαστών τα εμπόδια που υψώνονται κατά την διάρκεια της εξεταστικής είναι πάνω κάτω τα ίδια.

Panic attack

Το άγχος των εξετάσεων και ο όγκος της εξεταστέας ύλης μας προκαλεί πονοκέφαλο ή και πραγματικό πανικό με αποτέλεσμα να πιεζόμαστε και να διασπάται η συγκέντρωσή μας από το διάβασμα. Υπάρχουν χειρότερες συμφορές από μια αποτυχία στις εξετάσεις, γι’ αυτό αποφεύγουμε να συνδέσουμε το διάβασμα με την αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας. Στο κάτω κάτω αν δεν τα καταφέρουμε τώρα, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στις επόμενες εξεταστικές περιόδους.

Ο πήχης των προσδοκιών είναι πολύ ψηλά

Θέτοντας υψηλούς στόχους είναι χρήσιμο από την μια ώστε να κινητοποιθούμε και να οραματιστούμε αλλά ταυτόχρονα είναι επικίνδυνο σε περίπτωση αποτυχίας να ματαιωθούμε. Έτσι, είναι σημαντικό να έχουμε ρεαλιστικούς στόχους ώστε να μην πληγώσουμε την αυτοπεποίθησή μας. Επιπλέον, βάζουμε όρια στις προσδοκίες των γονέων και των συντρόφων μας που άθελα ή επίτηδες θέτουν τις δικές τους σκέψεις ως δικές μας προτεραιότητες.

Η οργάνωση και η μεθοδικότητα είναι λέξεις άγνωστες

Όσο πιο πολύ φορτώνουμε το διάβασμα στον κόκορα τις προηγούμενες εβδομάδες, τόσο πιο δύσκολο είναι να βγάλουμε την ύλη μέσα σε λίγες μέρες. Ακόμη και τώρα, δεν είναι αργά για λίγη οργάνωση. Ξεφυλλίζουμε την ύλη και καταγράφουμε πόσο χρόνο θα αφιερώσουμε για το διάβασμα κάθε ενότητας και σε ποιες ενότητες θα δώσουμε βαρύτητα. Ίσως δεν καταφέρουμε να βγάλουμε όλη την ύλη αλλά θα νιώσουμε καλύτερα αν αναλογιστούμε ότι η μεθοδικότητα μας βοήθησε να μελετήσουμε ένα μέρος της. Επιπλέον, θα μας γίνει παράδειγμα για τα επόμενα εξάμηνα ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα στο διάβασμα.

Κόπωση

Οι ατελείωτες ώρες διαβάσματος χωρίς προβλεπόμενα διαλείμματα 20 λεπτών ανά δίωρο και το ξενύχτι πάνω από τα βιβλία θα στερήσουν από τον οργανισμό μας τις απαραίτητες δυνάμεις και θα νιώσουμε εξαντλημένοι από τις πρώτες μέρες κιόλας. Πιθανό αποτέλεσμα της κούρασης είναι να αμελήσουμε κάποια στιγμή την μελέτη και ακολούθως να μας πιάσουν οι τύψεις για την αποτυχία μας.

Το διάβασμα δεν είναι διασκεδαστικό

Φυσικά και μας φαίνεται το διάβασμα βαρετό όταν δεν αναλαμβάνουμε δράσεις να το μετατρέψουμε σε ενδιαφέρον. Ο συνδυασμός διαβάσματος και ψυχαγωγίας είναι εφικτός αρκεί να να είμαστε επινοητικοί ή να βρούμε λύσεις τόσο απλές που βρίσκονταν μες στα πόδια μας. Διαβάζοντας συνοδεία μουσικής ή με παρέα φίλων το διάβασμα αποκτά μια νότα ευθυμίας. Υπογραμμίζοντας τα σημαντικά σημεία των σημειώσεών μας με χρωματιστούς μαρκαδόρους δίνουμε ευχάριστο χρώμα στο διάβασμα και την διάθεσή μας. Μπορούμε ακόμη να βρούμε ευχαρίστηση στην εύρεση ακρωνυμίων που θυμίζουν καθημερινές λέξεις αλλά και έννοιες που θέλουμε να απομνημονεύσουμε με ευκολία. Μην ξεχνάμε ότι οι στίχοι του Γιώργου Μουφλουζέλη που έκανε πιο γνωστούς με την ερμηνεία του ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά!

Έμφαση στην αντιγραφή;

Δεν θα γίνει αναφορά στο πόσο ηθικό ή άδικο είναι να αντιγράφουμε κατά την διάρκεια της εξεταστικής. Αρκεί μόνο να σκεφτούμε πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για να οργανώσουμε έναν τρόπο αντιγραφής και πώς θα νιώσουμε αν μας πιάσουν να αντιγράφουμε και μας προσβάλλουν μπροστά στα μάτια των άλλων σπουδαστών! Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι δική σας…

Του Θανάση Ηλιόπουλου

Διαβάστηκε 9206 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012 13:43
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter