Breaking News
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Education Festival 2018 «Ανακάλυψέ το!» - Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2018 12:19
Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2012 15:27

Mετά το πτυχίο ΤΙ;

Γράφτηκε από τον 

Φεβρουάριος, ο μήνας της εξεταστικής. Για πολλούς φοιτητές αυτή είναι η τελευταία εξεταστική πριν το πτυχίο. Τα ξενύχτια πάνω από ένα βιβλίο τελειώνουν, ενώ το άγχος για τα θέματα και τα αποτελέσματα σύντομα θα αντικατασταθεί από το άγχος της επαγγελματικής αποκατάστασης.

Είναι γεγονός πλέον ότι οι ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση σήμερα για κάποιον πτυχιούχο, είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν.

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν, οι προβλέψεις για την εργασία στην Ελλάδα για το 2012 προβλέπονται δυσοίωνες. Η ανεργία θα ανέβει κατακόρυφα μέσα στο έτος, ενώ καθημερινά ακούμε για συρρίκνωση μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για την εργασιακή εφεδρεία, για κλείσιμο επιχειρήσεων, γεγονότα που έχουν ως συνέπεια την αποχώρηση των μεταναστών από τη χώρα μας, την μετανάστευση Ελλήνων στο εξωτερικό και την αποχώρηση μεγάλου μέρους του Ελληνικού πληθυσμού από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς την επαρχία.

Πολλοί από τους σημερινούς πτυχιούχους δηλώνουν απογοητευμένοι καθώς διαπιστώνουν ότι με όλο αυτό το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα μας δε μπορούν να βρουν δουλειά, να έχουν το δικό τους εισόδημα, ασφάλιση και σύνταξη, ενώ παράλληλα κατανοούν ότι οι κόποι τόσων χρόνων στις αίθουσες σχολείων και πανεπιστημίων δε θα τους αποφέρουν αποτελέσματα. Κάποιοι επιλέγουν τη μετανάστευση στο εξωτερικό.

Τι γίνεται όμως όταν προσπαθούμε να επιβιώσουμε μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα μας με μοναδικό του όπλο το πτυχίο μας;

Σε αυτήν την περίπτωση, ακολουθούμε την τακτική «κάνω τα πάντα για να δημιουργήσω ευκαιρίες, εκεί που δεν υπάρχουν». Το πρόβλημα της ανεργίας είναι ένα γενικευμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι νέοι στις μέρες μας, πτυχιούχοι και μη. Όταν προσεγγίζουμε έναν εργοδότη μέσα από τη διαδικασία της συνέντευξης, ακούμε πολλές φορές τη φράση «λυπάμαι δεν έχεις επαγγελματική εμπειρία», ως λόγο για την απόρριψη μας.

Ναι, εντάξει δεν έχω την εμπειρία. Τι κάνω σε αυτή την περίπτωση; Προσπαθώ να ενημερωθώ. Στην εποχή μας, η πρόσβαση στη γνώση και στην πληροφορία είναι πιο εύκολη σε σχέση με το παρελθόν. Σήμερα, υπάρχουν βιβλία για κάθε επιστήμη, ενώ στο διαδίκτυο αντίστοιχα υπάρχει αρκετός όγκος πληροφοριών.

Προσπαθούμε να δικτυωθούμε. Στις περιπτώσεις, όπου το αντικείμενο σπουδών, μας επιτρέπει να κινηθούμε και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, καλό θα είναι να δημιουργήσουμε επαφές με ανθρώπους που ήδη κινούνται στο χώρο αλλά και με επαγγελματίες που έμμεσα έχουν σχέση με μας.

Πχ ένας απόφοιτος οικονομικής σχολής, που μπορεί να δημιουργήσει το δικό του λογιστικό γραφείο μπορεί να δικτυωθεί, ερχόμενος σε επαφή με δικηγόρους, καθηγητές πληροφορικής ακόμα και άτομα της ίδιας ειδικότητας όπου μπορούν να ενημερώνεται για τις εξελίξεις του κλάδου να έρχεται σε επαφή με υποψήφιους πελάτες του.

Από την άλλη, ζούμε σε μια εποχή, που τα μέσα δικτύωσης έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες τα χρησιμοποιούν και ως μέσο διαφήμισης και προβολής της δουλείας τους. Βλέποντας κάτι τέτοιο, μπορούμε να παίρνουμε ιδέες για το πώς θα κινηθούμε στο μέλλον και να ενημερωθούμε για θέματα που μας αφορούν.

Ακόμα, μπορούμε να εργαστούμε εθελοντικά σε διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις και υπηρεσίες. Έτσι, κερδίζουμε εμπειρίες και γνωριμίες.

Μαθαίνουμε αν υπάρχει κάποιος σύλλογος ή επιμελητήριο σχετικό με το αντικείμενο σπουδών μας και εγγραφόμαστε. Με αυτόν τον τρόπο, μαθαίνουμε για  τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και γνωρίζουμε ανθρώπους που σχετίζονται με το αντικείμενο.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που έχει κάποιος. Αυτό όμως που πιστεύω ότι ο καθένας θα πρέπει να έχει ως πυξίδα του στο ταξίδι της επαγγελματικής του αποκατάστασης είναι, ότι η περίοδος που διανύουμε, παρά τη δυσκολία της, μας ωθεί να ψάχνουμε εναλλακτικούς τρόπους αναζήτησης και στο τέλος πάντα το αποτέλεσμα είναι θετικό!

Της Ελένης Νοΐδου

Διαβάστηκε 4646 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2012 22:14
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter