Breaking News
Η καταγωγή των ζυμαρικών - Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38
Κίνα: internet με όρους και λογοκρισία! - Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:42
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Δευτέρα, 02 Μαΐου 2011 19:04

Προωθούμε την Ανάπτυξη (;)

Γράφτηκε από τον 

Παρέμβαση Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στη Συνέντευξη Τύπου για το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής

«Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση χαράσσει ένα επιχειρησιακό μακροπρόθεσμο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κοινωνικής και οικονομικής πληγής, της φοροδιαφυγής», δήλωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα, 2 Μαΐου, μαζί με τους υπουργούς, κ.κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Χρήστο Παπουτσή και Χάρη Καστανίδη, σχετικά με το Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η φοροδιαφυγή είναι βαρίδι στην ανάπτυξη», επισήμανε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και συμπλήρωσε: «Ο περιορισμός της έχει πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας, καθώς και για την προσέλκυση επενδυτών. Για αυτό και η αναπτυξιακή προσπάθεια προϋποθέτει ξεκάθαρους κανόνες για όλους». Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας παρουσίασε τις δράσεις για τη λειτουργία της αγοράς, αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου (ΓΓΕ), που περιέχονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα:

  • Η ελεγκτική υπηρεσία της ΓΓΕ που διεξάγει καθημερινούς ελέγχους αγορανομικής φύσεως, πρόκειται να καταγράφει εφεξής και φορολογικές παραβάσεις, όπως είναι η μη έκδοση αποδείξεων, ενισχύοντας το φορολογικό μηχανισμό.
  • Το σύστημα εκροών – εισροών στα πρατήρια βενζίνης και ο έλεγχος και η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων πρόκειται να αποδώσει μεγάλα φορολογικά έσοδα. Μόνο για το 2011 από την εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών προβλέπεται αύξηση των εσόδων κατά 190 εκ €, ενώ από το λαθρεμπόριο υπολογίζεται ότι χάνονται δημόσια έσοδα περίπου μισού δις €.
  • Τροποποιείται το υπάρχον νομικό πλαίσιο ώστε να καταστεί περισσότερο ευέλικτο και λιγότερο γραφειοκρατικό ως προς τη διαδικασία κατάσχεσης και καταστροφής των παραποιημένων προϊόντων και των προϊόντων λαθρεμπορίου. Οι απώλειες δημόσιων εσόδων από το παρεμπόριο υπολογίζονται σε 25 δις €.
  • Γίνεται η εισαγωγή νέας αγορανομικής διάταξης για την ιχνηλασιμότητα στα νωπά οπωρολαχανικά προϊόντα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ανίχνευση της προέλευσης του προϊόντος σε όλα τα στάδια εμπορίας και διακίνησης.
  • Μέσω του προγράμματος της Ψηφιακής Σύγκλισης, έχει γίνει η ένταξη έργων που προωθούν τη διαφάνεια και υλοποιούνται από τους αρμόδιους φορείς της δημόσιας διοίκησης, όπως το νέο σύστημα για τις ηλεκτρονικές προμήθειες, την Επέκταση του  Taxis, την Αρχή Πληρωμής, το ΕΛΕΝΞΙΣ, που θα συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και στο Δημοσιονομικό Έλεγχο και Φορολογία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στο νέο επενδυτικό νόμο που πλέον βρίσκεται σε ισχύ, ο οποίος καταπολεμά χρόνιες παθογένειες του συστήματος, οδηγούσε σε υπερτιμολογήσεις και, εντέλει, σε φοροδιαφυγή. Πλέον, με το νέο επενδυτικό νόμο αλλάζουν οι όροι και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το κράτος, ενισχύοντας με διαφάνεια και αξιοκρατία πραγματικά βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, τα οποία πρόκειται να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στην επίσημη οικονομία, το ΑΕΠ και τα δημόσια έσοδα.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, «Με το νέο επιχειρησιακό σχέδιο, αλλά και τις ευρύτερες θεσμικές αλλαγές, δημιουργούμε μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το κράτος μας, την οποία πρέπει πρώτοι οι πολίτες να αγκαλιάσουν και να εμπιστευθούν».

Διαβάστηκε 1639 φορές
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter