Breaking News
Η καταγωγή των ζυμαρικών - Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38
Κίνα: internet με όρους και λογοκρισία! - Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:42
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2011 21:44

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

Γράφτηκε από  Ιωάννα Αναστάση

Η επιμόρφωση είναι μία παρεξηγημένη λέξη που πολλές φορές στη σκέψη μας συνοδεύεται από τον επιθετικό προσδιορισμό αναγκαστική ή το συνώνυμό της υποχρεωτική. Επειδή λοιπόν έχει παρεξηγηθεί από ανώνυμους τρίτους, οφείλουμε να την αποκαταστήσουμε και να αναδείξουμε τη σημασία της.

 

 

Όλοι μας έχουμε αποκτήσει κάποιες γνώσεις, άλλοι πορεύονται με την πρόσθεση των άγνωστων στοιχείων στις ήδη υπάρχουσες γνώσεις και άλλοι με τον πολλαπλασιασμό και την ύψωσή τους σε δυνάμεις ώστε οι γνώσεις τους να είναι εμπλουτισμένες. Η συνολική όμως μόρφωση που έχουμε αποκτήσει δε μπορεί να θεωρηθεί τελική λέγοντας πως έχει ολοκληρωθεί ο σκοπός της. Αυτό δε μπορεί να ισχύσει διότι σκοπός του ανθρώπου είναι η συνεχής μόρφωση που τέλος δεν έχει. Η επιμόρφωση λοιπόν είναι ένα σκαλοπάτι που μας οδηγεί προς τα άνω καθώς άνω θρώσκει ο άνθρωπος. Παράλληλα είναι κι ένα σκαλοπάτι πιο πάνω στην ιεραρχική κλίμακα της μορφώσεως. Σε αυτό το σκαλοπάτι βρίσκονται λιγότεροι από όσους βρίσκονται στο προηγούμενο σκαλοπάτι. Οι μονάδες μέτρησης του μήκους των Μαθηματικών έρχονται να μας το επιβεβαιώσουν,  από τα εκατοστόμετρα για να πάμε στα δεκατόμετρα διαιρούμε δια δέκα...

Βρισκόμενοι ένα σκαλοπάτι πιο πάνω δεν θα πρέπει να έχουμε φίλο την έπαρση για το χάσμα που θα προκύψει από το χαμηλότερο σκαλοπάτι σε σύγκριση με το ανώτερο. Η γνώση και η μόρφωση έχουν αξία όταν μεταδίδονται από τον έναν στον άλλο. Διαφορετικά θα ήταν είδος προς εξαφάνιση αν λίγοι την κατείχαν. Οφείλουμε λοιπόν να είμαστε από εκείνους που θα τολμήσουν πρώτοι να επιμορφωθούν ο καθένας στον τομέα του και για να γίνει καλύτερος ο ίδιος αλλά και για να προοδεύσει συνολικά η κοινωνία ούσα σε αέναη κίνηση όπως τα μόρια.

Με ένα μικρό γραπτό μήνυμα πρώτη εγώ προωθώ τη σημασία αλλά και την ίδια την πράξη της επιμόρφωσης για να δούμε σταδιακά όλοι μαζί τα αποτελέσματα της επιμόρφωσης που συνεπάγονται τη βελτίωση της παιδείας κι έπειτα της κοινωνίας.

Η εισαγωγή και η αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών στην εκπαίδευση σταδιακά θα θεωρείται δεδομένη. Προϋπόθεση για να ασκήσει κάποιος εκπαιδευτικό έργο είναι η πιστοποίηση της εκπαιδευτικής επάρκειας. Μέσω της δια βίου μαθήσεως και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα συγχρονιστούμε με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την υιοθέτηση νέων τρόπων και μεθόδων διδασκαλίας. Τα δίκτυα, τα πολυμέσα και τα λογισμικά είναι χρήσιμα εργαλεία στα χέρια ενός εκπαιδευτικού καθώς ο μαθητής είναι ήδη εξοικειωμένος με την τεχνολογία.

Ειδικότερα, οι ΠΕ02 (Φιλόλογοι) μπορούν να αξιοποιήσουν το λογισμικό “Κασταλία” και μέσω των σεναρίων της να εξελιχθεί πιο ευχάριστα κι εποικοδομητικά το μάθημα. Το ίδιο ισχύει και με το λογισμικό των Ομηρικών επών. Οι ΠΕ03 (Μαθηματικοί) μπορούν να χρησιμοποιούν τον χελωνόκοσμο, το αβάκιο και το Geometer’s Sketchpad για να ολοκληρωθεί ευχάριστα η εκπαιδευτική διαδικασία. Οι ΠΕ04 (Φυσικές Επιστήμες) μπορούν να αξιοποιήσουν τη Γεωλογία Γαία και την Εγκυκλοπαίδεια για το Ανθρώπινο Σώμα ενώ οι ΠΕ60/70 (Νηπιαγωγοί / Δάσκαλοι) να επιλέξουν το δημιουργό μοντέλων. Κάθε τι καινούργιο δεν είναι απαραίτητα κακό. Ας τα δοκιμάσουμε!

Διαβάστηκε 3013 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011 04:06
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter