Breaking News
Η καταγωγή των ζυμαρικών - Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38
Κίνα: internet με όρους και λογοκρισία! - Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:42
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2011 12:27

Ζητούν την διατήρηση του ειδικού μισθολογίου οι καθηγητές των ΑΕΙ

Γράφτηκε από τον 

Τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη διατήρηση του ειδικού μισθολογίου ζητούν τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα των πανεπιστημιακών και καθηγητών των ΤΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ_ΟΣΕΠ-ΕΕΕ) με κοινή επιστολή στους υπουργούς Οικον0ομικών και Παιδείας , ενώ απευθύνουν και ι αίτημα άμεσης συνάντησης μαζί τους.

 

 

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Επειδή δημοσιογραφικές πληροφορίες των τελευταίων ημερών συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι το θέμα του ενιαίου μισθολογίου του δημόσιου τομέα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της διαμόρφωσης του, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα

  1. Σε παλαιότερη επικοινωνία μας μαζί σας –και μηδέποτε απαντηθείσα (Βλέπε, Επιστολή της 24ης Ιουλίου 2011, http://www.posdep.gr/)- είχαμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε αναλυτικά και απόλυτα τεκμηριωμένα, για την αποφυγή τυχόν παρανοήσεων, τα πραγματικά συγκριτικά στοιχεία της περιόδου 2006-2010, τα οποία προκύπτουν από το «Προσχέδιο μελέτης για τις μισθολογικές εξελίξεις στο δημόσιο» των Υπουργείων ΥπΕσΑΗΔ & ΥπΟικ. (Μάιος 2011), σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση στο μισθολόγιο των διαφόρων κατηγοριών λειτουργών του δημοσίου τομέα.
  2. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά οι συνολικές δαπάνες μισθοδοσίας για την κατηγορία των πανεπιστημιακών, των ΕΠ ΤΕΙ και των Ερευνητών, είναι οι μόνες που είναι χαμηλότερες και από τα επίπεδα του 2006. Αυτό μάλιστα συνέβη, παρά την αύξηση του προσωπικού τα τελευταία χρόνια, επειδή η κατηγορία αυτή είναι η μόνη μεταξύ των δημοσίων λειτουργών στην οποία δεν δόθηκαν την περίοδο 2008-9 αυξήσεις (οι οποίες για τις υπόλοιπες κατηγορίες του ειδικού μισθολογίου ήταν της τάξης του 25 έως 100% !)
  3. Τα παρατιθέμενα στοιχεία αποτυπώνουν κατά αδιαμφισβήτητο τρόπο την τραγική οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο Έλληνας Ακαδημαϊκός Δάσκαλος και Ερευνητής όχι μόνο σήμερα αλλά τα τελευταία δεκαπέντε τουλάχιστον χρόνια. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη την κατακόρυφη αύξηση του συνολικού αριθμού των λειτουργών της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας κατά το υπό εξέταση χρονικό διάστημα, γίνεται εύκολα φανερό ότι η κατ’ άτομο μείωση στις αποδοχές μας σε σχέση με τις ήδη πενιχρές αποδοχές του 2006, είναι πολύ μεγαλύτερη από το -5%, που εμφανίζεται στον Πίνακα. Ας συγκριθεί το ποσοστό αυτό με τη μεταβολή, κατά την ίδια χρονική περίοδο, κατά +70% σε άλλη κατηγορία λειτουργών, των οποίων μάλιστα ο συνολικός αριθμός υπηρετούντων είναι δυσμετάβλητος!

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Στη συνάντηση που είχαν οι Πρόεδροι των Ομοσπονδιών ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ/ΤΕΙ με τον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και την Υπουργό Παιδείας κα. Α. Διαμαντοπούλου, στις 12 Ιανουαρίου 2011,

v  Είχε γίνει αποδεκτό από την πλευρά της Πολιτείας ότι πράγματι, ειδικά οι δάσκαλοι και οι ερευνητές του χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας βρίσκονται στην πλέον δραματική κατάσταση από ποτέ!!!

v  Είχε σαφώς δηλωθεί ότι το ειδικό μισθολόγιό μας παραμένει ως ειδικό και θα αρχίσουν άμεσα συζητήσεις για την επικαιροποίησή του. Στο πλαίσιο αυτό εκφράσαμε την διαχρονική απαίτηση όλων των συναδέλφων για ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων μας, που αφορούν τον πυρήνα του έργου που προσφέρουμε, στο βασικό μισθό, με τρόπο που να μην οδηγήσει σε περαιτέρω μειώσεις στο μισθό ορισμένων κατηγοριών συναδέλφων, ειδικά των νεοτέρων. Υπενθυμίζεται ότι τα επιδόματα εξωδιδακτικής απασχόλησης και βιβλιοθήκης είναι στην ουσία τμήμα του βασικού μισθού αφού σε αυτά γίνεται ανάλογη παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών.

v  Αναγνωρίζοντας τη δύσκολη συγκυρία της Ελληνικής οικονομίας, ζητήσαμε να υπάρξει συμφωνία αυξήσεων στους μισθούς μας, με τέτοιους όρους ώστε να επιτευχθεί άμεσα τουλάχιστον εναρμόνιση με τους μισθούς των άλλων δημόσιων λειτουργών. Αφού είναι πέραν κάθε αμφιβολίας ότι τα υψηλότατα προσόντα και τα σημαντικά καθήκοντα της συντριπτικής πλειονότητας των συναδέλφων δεν υπολείπονται ούτε κατ’ ελάχιστον των άλλων κλάδων λειτουργών του δημοσίου (Βλέπε, Ανοικτή Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, 24 Ιουλίου 2011, http://www.posdep.gr/).

Για όλα τα παραπάνω

  • θέλουμε κατ’ αρχήν να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για σειρά περικοπών και κρατήσεων από τους μισθούς μας στις αρχές Αυγούστου, το ποσοστό των οποίων μάλιστα διατηρήθηκε μεγάλο σε αντίθεση με άλλες ομάδες μισθωτών του δημοσίου, όπου την τελευταία στιγμή υπήρξε σημαντική και αναιτιολόγητη μείωση. Ελπίζουμε οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι να μην αποτελούν ένα σάκο του μποξ σε εσωκομματικά παιγνίδια. Ακόμα ελπίζουμε η πικρή εμπειρία που έχουν αποκομίσει στα μισθολογικά τους οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι από όλους τους συναδέλφους, που διετέλεσαν Υπουργοί Οικονομικών τις τελευταίες δεκαετίες, να μην επαναληφθεί για μια ακόμα φορά!
  • Ζητάμε την άμεση κατάργηση της διάταξης του Ν. 4002, ΦΕΚ 180, παρ. 2 άρθρο 24, σύμφωνα με την οποία “… παύει η χορήγηση της προβλεπόμενης από τις διατάξεις προηγούμενων Νόμων επιδότησης αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας, ανεξάρτητα από το χρόνο τοποθέτησης, μετάθεσης ή μετάταξης του υπαλλήλου σε υπηρεσία προβληματικής περιοχής …”. Αυτό αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην ακαδημαϊκή κοινότητα των περιφερειακών πανεπιστημίων και ιδιαίτερα στα μέλη ΔΕΠ και ΕΠ, που επέλεξαν να εγκατασταθούν με τις οικογένειές τους στις παραμεθόριες περιοχές, υφιστάμενα σήμερα μια δραματικής μορφής ανατροπή του οικονομικού τους προγραμματισμού.
  • Επαναλαμβάνουμε με τον πιο έντονο τρόπο το αίτημά μας για άμεση συνάντηση μαζί σας για μια υπεύθυνη ενημέρωση από εσάς

α) για τον ακριβή χαρακτήρα του μισθολογίου μας και όλα τα σχετικά θέματα, και

β) τον καθορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος έναρξης και ολοκλήρωσης του διαλόγου για το νέο Ειδικό Μισθολόγιο των Λειτουργών του ενιαίου χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας.

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ της Παιδείας,

Θεωρούμε ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας στη χώρα μας, έχοντας σε εκκρεμότητα το κρίσιμο θέμα του μισθολογίου των λειτουργών του χώρου. Γι’ αυτό ζητάμε από σας προσωπικά όχι μόνο να προβείτε σε δήλωση ανάλογη αυτής συναδέλφου Υπουργού για άλλη ομάδα λειτουργών του δημοσίου, αλλά και να ενεργήσετε τα δέοντα ώστε στο συντομότερο δυνατό χρόνο να ικανοποιηθούν τα ανωτέρω διατυπωμένα αιτήματα μας.

Επαναλαμβάνουμε δε για άλλη μια φορά και σε όλους τους τόνους ότι για τους Έλληνες ακαδημαϊκούς δασκάλους και ερευνητές ο χαρακτήρας του μισθολογίου αλλά και οι σχετικές δεσμεύσεις αποτελούν ζητήματα, για τα οποία δεν χωρεί κανένα περιθώριο υπαναχώρησης και αναίρεσης των προσφάτως υπεσχημένων.

Διαβάστηκε 3398 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011 04:00
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter