Breaking News
Η καταγωγή των ζυμαρικών - Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38
Κίνα: internet με όρους και λογοκρισία! - Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:42
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2011 14:26

Συνέντευξη στη «Real news» από την Υπουργό Παιδείας για τα καυτά θέματα της παιδείας

Γράφτηκε από τον 

Δεν σας ανησυχεί ότι με τη μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια θα ρίξετε λάδι στη φωτιά για έναν καυτό Σεπτέμβρη; Έπρεπε να γίνει τώρα;

Η ερώτηση έρχεται και επανέρχεται! Και η απάντηση είναι η ίδια για χρόνια: «Συμφωνούμε στην ανάγκη για αλλαγή, αλλά όχι τώρα και βεβαίως με τη συναίνεση αυτών τους οποίους αφορά η μεταρρύθμιση!». Ας απαντήσω τώρα ευθέως. Μέσα στην τετραετία της κυβέρνησης και με δεδομένη τη βαθιά οικονομική κρίση, λέμε «ναι» ή «όχι» στη ριζική μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια; Η κυβέρνηση, αλλά κυρίως η κοινωνία, απαντά «ναι»!
Ας δούμε, τώρα, τον κατάλληλο χρόνο. Δεν μπορεί να είναι ο τελευταίος χρόνος και δεν μπορεί να είναι ο πρώτος λόγω της ανάγκης προετοιμασίας. Μετά, λοιπόν, από 8 μήνες προετοιμασίας και 12 μήνες διαβούλευσης, ας επιλέξουμε τον μήνα. Χριστούγεννα; Πάσχα; Καλοκαίρι με τις διακοπές; Σεπτέμβρης και Φεβρουάριος με τις εξεταστικές περιόδους, ιερός χρόνος και ανοικτά πανεπιστήμια; 17η Νοέμβρη, 8η Δεκέμβρη, μόνιμος κίνδυνος πυροδοτήσεων, άνοιξη με φοιτητικές εκλογές;
Όποια περίοδο και όποιον μήνα και αν έχω συζητήσει, τα επιχειρήματα για το «όχι τώρα» έπεφταν βροχή. Πιστεύω ότι εδώ που φτάσαμε τίποτα δεν μπορεί να πάει πιο πίσω. Πόσο μάλλον στην παιδεία, όπου ο χρόνος μετρά διπλά και τριπλά. Από την εύκολη διαχείριση των αναλύσεων και παραπομπών στο μέλλον, προτιμώ το κόστος της πράξης την οποία αντιλαμβάνομαι ως αποστολή.

Εδώ, πάντως, και στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται να μην έχετε στήριξη...

Ο πρωθυπουργός και το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου στηρίζουν τη μεταρρύθμιση. Έγινε, επίσης, όλες τις προηγούμενες μέρες ένας πολύ γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος και εσωτερικά στο ΠΑΣΟΚ, στον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα, και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και τους φορείς στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Σας βεβαιώνω ότι αισθάνομαι πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη από τις αρχικές προσδοκίες μου.

Το ενδεχόμενο να κάνετε πίσω στο θέμα της διοίκησης των πανεπιστημίων, ώστε να σταματήσει η κόντρα με τους πρυτάνεις, το εξετάζετε;

Για τη διοίκηση των πανεπιστημίων, το πλαίσιο της πρότασής μας είναι συγκεκριμένο και αδιαπραγμάτευτο:
Να μην εκλέγεται μόνον από το εσωτερικό ο πρύτανης και, άρα, να ανοίξει ο δρόμος για υποψήφιους από άλλα πανεπιστήμια, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.
Να μην υπάρχουν ανεξέλεγκτες δραστηριότητες και συμπεριφορές και, άρα, να υπάρχει λογοδοσία, διαφάνεια, αξιολόγηση και αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα.
Να συνδυάζονται οι αρμοδιότητες τριών οργάνων: του συμβουλίου του ιδρύματος με εξωτερικά μέλη, του πρύτανη, στην επιλογή του οποίου παίζει καθοριστικό ρόλο το συμβούλιο, και της συγκλήτου, που έχει την ευθύνη του ακαδημαϊκού έργου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα συζητάμε όλα και θα τα συζητάμε μέχρι και τη στιγμή της ψηφοφορίας, αναζητώντας ευρύτερα αποδεκτούς τρόπους για έναν ριζικά νέο τρόπο λειτουργίας πανεπιστημίου και ΤΕΙ.

Αλήθεια, το ότι ορισμένοι καθηγητές βάζουν μπροστά τους φοιτητές πώς το σχολιάζετε;

Δεν το σχολιάζω, το κρίνουν η κοινωνία, οι πολίτες, οι γονείς οι καθηγητές που είναι εγκλωβισμένοι σ' ένα σύστημα πανίσχυρων μειοψηφιών, οι φοιτητές που θέλουν να τα αλλάξουν όλα. Όλοι κρινόμαστε, τελικά, γι' αυτά που κάναμε και γι' αυτά που δεν κάναμε.

Και οι δηλώσεις των πρυτάνεων ότι δεν θα εφαρμόσουν τον νόμο;

Δεν είναι ο κανόνας, αλλά, έστω και ως εξαίρεση, είναι μία ακόμη επιβεβαίωση της ανάγκης για βαθιές αλλαγές.

Οι δάσκαλοι, πάντως, με επικεφαλής την ΠΑΣΚ, δεν ξεκινούν τη χρονιά... Απεργούν για τις περικοπές. Δίκιο δεν έχουν;

Οι αντιδράσεις δεν είναι αδικαιολόγητες, γιατί οι εκπαιδευτικοί μας είναι ανάμεσα στους χαμηλότερα αμειβόμενους δημόσιους υπαλλήλους. Θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συνεκτιμήσουμε αυτό το γεγονός στην όποια τελική ρύθμιση.
Πάντως, κλειστά σχολεία, χαμένες ώρες και μεροκάματα δεν βοηθούν ούτε τους ίδιους ούτε την κοινωνία μας και ελπίζω και πιστεύω στην ευαισθησία και στο αίσθημα ευθύνης τους απέναντι στα παιδιά.

Εσείς δεσμεύεστε ότι θα υπάρξουν βιβλία και θα έχουν συμπληρωθεί τα κενά με την έναρξη της νέας σεζόν;

Δουλεύουμε με το ίδιο σχέδιο, που πέρυσι έφερε τα γνωστά, πολύ καλά αποτελέσματα.
Επιπλέον, οι χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών και οι ελάχιστες προσλήψεις, όπως και τα πολλαπλής φύσης προβλήματα -διοικητικά και οικονομικά- που προέκυψαν με τα βιβλία αποτελούν αντικειμενικές δυσκολίες τις οποίες παλεύουμε να υπερβούμε.

Τη στάση της Ν.Δ. έναντι της μεταρρύθμισης που προωθείτε πώς την κρίνετε;

Δεν είναι σχήμα λόγου ότι οι αλλαγές στην παιδεία είναι εθνικό θέμα. Άλλωστε και η Ν.Δ. έχει τη δική της συνεισφορά σε αυτόν τον τομέα.
Νομίζω ότι όλοι έχουν περιθώρια θετικής συνεισφοράς, αν προτάξουν το μέλλον.

Διαβάστηκε 2137 φορές
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter