Breaking News
Η καταγωγή των ζυμαρικών - Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012 09:38
Κίνα: internet με όρους και λογοκρισία! - Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 09:42
Hobby Festival 2018 - Τετάρτη, 03 Οκτωβρίου 2018 01:13
07 Οκτωβρίου το 10ο Greece Race for the Cure® - Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 23:52
Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012 13:01

Προς διάσπαση η ΠΑΣΠ;

Γράφτηκε από τον 

Διαφωνούντα μέλη της ΠΑΣΠ αποχωρούν από την πράσινη φοιτητική παράταξη και ιδρύουν καινούρια. Φαίνεται να διαφωνούν με τη μνημονιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ αλλά και την πρόθεση της ΠΑΣΠ να μη διαχωρίσει τη θέση της από το κόμμα. Σίγουρα είναι μια εξέλιξη που θα αλλάξει τον παραταξιακό χάρτη σε όλη την Ελλάδα, και μάλιστα αρκετά σε περίπτωση που έχει απήχηση σε μεγάλη μερίδα φοιτητών.

Όλα αυτά πάντα σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου και την Ιδρυτική Διακήρυξη που αναρτήθηκαν σήμερα στο inews.gr, όπου η εν λόγω παράταξη με την επωνυμία «Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα Δημοκρατικό-Προοδευτικό-Ριζοσπαστικό» γνωστοποιεί τη δημιουργία της και τους λόγους απόσχισης με την ΠΑΣΠ, τα οποία επίσης υπογράφονται από μια δεκαμελή Προσωρινή Συντονιστική Γραμματεία που απαρτίζεσαι από τους:

-ΜΕΤΑΞΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ – ΑΕΙ ΒΟΛΟΥ
-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – ΑΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
-ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΜΟΥΣΤΑΦΑ – ΑΕΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
-ΜΠΟΥΖΙΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – ΑΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
-ΣΚΡΕΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ – ΑΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
-ΜΠΙΤΣΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – ΑΕΙ ΠΑΤΡΑΣ
-ΚΡΑΤΗΜΕΝΟΣ ΤΑΣΟΣ – ΑΕΙ ΠΑΤΡΑΣ
-ΖΗΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
-ΚΥΡΙΜΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ – ΤΕΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
-ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ –ΤΕΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Η παράταξη δηλώνει πως θα κατέβει στις επερχόμενες φοιτητικές εκλογές της 16ης Μαίου Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου και η Ιδρυτική Διακήρυξη:

Εδώ και δύο χρόνια, όλοι έχουμε γίνει θιασώτες της φαρσοκωμωδίας που έχει στήσει, συλλήβδην,  το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Οι κοινωνικές αδικίες, η άνιση κατανομή των βαρών, η οικονομική αφαίμαξη του ετήσιου κορβανά των νοικοκυριών, η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, η υποβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών στην δημόσια Υγεία και η, σταδιακά, μεθοδευμένη απαξίωση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας χαρακτηρίζουν αυτή την περίοδο. Θεωρούμε ότι το χρέος μας απέναντι στη γενιά μας, και ακόμα περισσότερο στις επόμενες, είναι τεράστιο. Δυστυχώς, όμως ,για μας, αλλά και γι’ αυτούς, δεν σταθήκαμε αντάξιοι των προσδοκιών.

Σε καιρούς που χαρακτηρίζονται από όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων ,που το φοιτητικό κίνημα μπαίνει στο περιθώριο με τον νόμο Διαμαντοπούλου, άλλοι επέλεγαν για εμάς στο όνομα της ΠΑΣΠ. Άλλοι έγιναν συνοδοιπόροι, είτε εκούσια είτε ακούσια με την στάση τους, στην κατάργηση του ασύλου και στη μείωση της συμμετοχής στα όργανα συνδιοίκησης των ιδρυμάτων.

Εν τέλει, άλλοι εθελοτυφλούσαν στην καταβαράθρωση του επιπέδου της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας με σκοπό την ιδιωτικοποίηση αυτής,  χωρίς  να ρωτηθεί η πραγματική  βάση της Παράταξης .

Εμείς, σταθερά και αταλάντευτα, είχαμε παραμείνει πιστοί στις θέσεις και τις αρχές της δημοκρατικής φοιτητικής παράταξης, της ΠΑΣΠ. Οι αρχές της ήταν ο φάρος μας για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων του φοιτητικού κινήματος.

Όμως, παρατηρούμε ότι η ίδια η ΠΑΣΠ, συνολικά, έχει απεμπολήσει τις ιδέες ,τα ιδανικά και τον λόγο ύπαρξης της. Το φοιτητικό πολιτικό σκηνικό, όντας μικρογραφία της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, βρίσκεται και αυτό υπό κατάρρευση.

Κι ενώ περιμέναμε η ΠΑΣΠ να διαχωρίσει, ξεκάθαρα, τη θέση της από το ΠΑΣΟΚ, να δεσμευτεί ότι δεν θα το στηρίξει σε καμία εκλογική διαδικασία, συμπεραίνουμε ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής θα συμμετάσχει και στο κάλεσμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τους γραμματείς των οργανώσεων της Αθήνας, μία εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές. Σε μια τέτοια, λοιπόν, παράταξη που πλέον δεν πείθει ούτε τα ίδια της τα μέλη, δεν μπορούμε  να ανήκουμε.

Ως νέοι άνθρωποι, χωρίς την ύπαρξη παρωπίδων, όντας πολιτικοποιημένοι και όχι κομματικοποιημένοι και αναλογιζόμενοι ότι οι μέρες που έρχονται συμβολίζουν πολλά τόσο για το εργατικό, όσο και για το φοιτητικό κίνημα κατ’ επέκταση, θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα στερήσουμε από τη γενιά μας, αλλά και από αυτές που ακολουθούν, το δικαίωμα στην ευκαιρία, το δικαίωμα σε μια καλύτερη κοινωνία, το δικαίωμα σε μια καλύτερη ζωή.

Κατ’ επέκταση, προχωράμε στην ίδρυση μιας νέας φοιτητικής παράταξης ,η οποία δεν παραμένει στα στενά όριά της αλλά καλεί και όλες τις δημοκρατικές, προοδευτικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις να συμπορευτούν στον κοινό αγώνα μας ενάντια στις πολιτικές που θίγουν και προσβάλουν τόσο τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία όσο και την ίδια την κοινωνία.

H νέα παράταξη, λοιπόν, καλείται  “ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ” και οι αρχές και αξίες της διατυπώνονται στην ακόλουθη ιδρυτική διακήρυξη:

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Η δυναμική συμμετοχή της νεολαίας ήταν ανέκαθεν η κύρια προϋπόθεση για την ανατροπή των συντηρητικών δομών της κοινωνίας. Τα συγκροτημένα πολιτικά ρεύματα ήταν στην πλειοψηφία τους  αυτά που ιστορικά οδήγησαν σε κοινωνικές ανατροπές, σε ριζοσπαστικές αλλαγές και εγκαθίδρυσαν δημοκρατικές νοοτροπίες και συλλογικές συνειδήσεις.

Την περίοδο όπου στην Ευρώπη έχουν επικρατήσει οι δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και ο μονομερής στόχος της δημοσιονομικής προσαρμογής διαλύει κάθε ίχνος κοινωνικής συνοχής, η χώρα μας και ο λαός μας οδηγούνται μέσω της αυξανόμενης ύφεσης σε αποσύνθεση.

Η Ε.Ε. έχει πάψει να λειτουργεί στο επίπεδο της πολιτικής ισονομίας των χωρών-μελών της, ενώ το παρασιτικό τραπεζοπιστωτικό κεφάλαιο υπαγορεύει τις πολιτικές που οι εθνικές κυβερνήσεις επιβάλλουν στους λαούς τους, δημιουργώντας νέες μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και καλλιεργώντας επικίνδυνους νέους εθνικισμούς, την ίδια στιγμή που η δημοκρατία συρρικνώνεται.

Η μνημονιακή πολιτική φανερώνει πως η επιλογή του ευρωπαϊκού νεοφιλελεύθερου (Γάλλο) Γερμανικού άξονα έχει ως απώτερο στόχο την αποσύνθεση των δημοκρατικών θεσμών, την ενίσχυση του εγχώριου παρασιτικού κεφαλαίου και την ακύρωση του συνόλου των κοινωνικών κατακτήσεων.

Στη σύγχρονη οικονομική, κοινωνική και πολιτική συγκυρία, η νέα γενιά και το φοιτητικό κίνημα οφείλουν να αναλάβουν δράσεις με σκοπό τη σύγκρουση με τη στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού που οδηγεί σε διάλυση το σύνολο των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων του λαού μας τον τελευταίο αιώνα.

Στα πλαίσια της πολιτικής αυτής δεν θα μπορούσαν να μείνει ανεπηρέαστος και ο χώρος της Παιδείας και ιδιαίτερα τα ελληνικά Α.Ε.Ι. (Πανεπιστήμια-Τ.Ε.Ι.) καθώς μια σειρά νέων νομοθετημάτων τα οδηγεί στο μαρασμό και την ανυποληψία στοχεύοντας σε μια παιδεία των οικονομικά προνομιούχων.

Το εγχώριο πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε αδύναμο να προστατέψει την κοινωνία και τις ανάγκες της επιβάλλοντας ως εθνικά ορθή την πολιτική των πιστωτών της χώρας. Επομένως σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη η γέννηση προοδευτικών και δημοκρατικών συλλογικοτήτων που θα χαρακτηρίζονται από ουσιαστική αυτονομία λόγου και δράσης.

Ανήκοντας λοιπόν στο μεγάλο, ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό ρεύμα που δημιούργησε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη,

εμπνεόμενοι από την εξέγερση του πολυτεχνείου,

έχοντας ως οδηγό μας, τους λαϊκούς αγώνες για λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική απελευθέρωση, δημοκρατικές διαδικασίες

και συμμετέχοντας  στους σύγχρονους κοινωνικούς και εθνικοαπελευθερωτικούς  αγώνες,

προχωρούμε  στην ίδρυση της φοιτητικής παράταξης «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ»

Έχοντας ως αρχές, την ελευθερία την ισότητα και την αλληλεγγύη και πορευόμενοι με τις αξίες του σοσιαλισμού ,της αριστεράς και της δημοκρατίας, επιδιώκουμε να συσπειρώσουμε το σύνολο της προοδευτικής φοιτητικής νεολαίας που στέκεται στον αντίποδα της μνημονιακής πολιτικής θέτοντας ως στόχους:

- Την απόσυρση του νόμου 4009/2011 για την Παιδεία

- Την ενίσχυση και θωράκιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των ελληνικών Α.Ε.Ι.

- Την ανασυγκρότηση των συλλογικών οργάνων του φοιτητικού κινήματος (Ε.Φ.Ε.Ε.-Ε.Σ.Ε.Ε.)

- Την Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

- Τη διασφάλιση της Κοινωνικής συνοχής

- Τον Πολιτικό και οικονομικό εκδημοκρατισμό

- Τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής του τόπου

Το Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα καλεί την προοδευτική πτέρυγα του φοιτητικού κινήματος να ενταχθεί στις τάξεις της και  να συνδιαμορφώσει αυτή την προσπάθεια ανασυγκρότησης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης τόσο σε επίπεδο ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και σε επίπεδο κοινωνίας, να καταθέσει τις προτάσεις της με σκοπό την δημιουργία ρεαλιστικής προοδευτικής πρότασης εξόδου από την κρίση και να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός πολιτικού και κοινωνικού συστήματος σε πιο αμεσοδημοκρατική βάση.

Γνωρίζουμε εξ αρχής πως αυτή μας η πορεία θα είναι ανηφορική και δύσκολη, έχουμε χρέος όμως απέναντι στη γενιά μας, να πάρουμε εκδίκηση για
τα προδομένα όνειρα της…

 

Διαβάστηκε 3019 φορές
Παρακολουθήστε κάποιο Σεμινάριο

Σχόλια

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0 / 10000 Περιορισμός χαρακτήρων
Το κείμενο πρέπει να είναι 20-10000 χαρακτήρες

Σεμινάρια Προσεχώς

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Νέες Καταχωρήσεις Σεμιναρίων

Δεν υπάρχουν επερχόμενα σεμινάρια

Get connected with Us

Subscribe to our newsletter